Jamie McDonald jo viisi vuotta stand up -lavoilla Helsingissä!

valokuva by Valentin Kuula
valokuva by Valentin Kuula

Hänessä on jotakin erilaista. Hänen katseensa on suora ja kirkas. Kasvot ystävälliset. Hän on alkanut sukupuolenkorjaus prosessin ja kertoo muille kokemuksistaan transmiehenä stand up -komiikan kautta. Hän pistää alttiiksi oman haavoittuvuutensa ja se on mielestäni erittäin kunnioitettavaa. Useimmat koomikot esiintyvät erilaisissa rooleissa, kuin itse ovat ja muuntautuvat jopa useampaan rooliin kesken esityksen. Jamie sen sijaan naurattaa yleisöään elämänvarrella kokemastaan. Hän on rohkea.

Jamie kävi 20 vuotiaana näyttelijänkoulutuksen, mutta oli nuorena liian ujo esiintyäkseen. Hän työskenteli sittemmin mainostoimistossa copywriterinä ja tekee sitä työtä vieläkin, sillä harva koomikko elää lavakomedialla Suomessa. Nyt aikuinen Jamie osaa ja voi olla tarpeeksi ”shameless” jotta pystyy asettumaan naurun kohteeksi. Hän tuli Suomeen neljätoistavuotta sitten, sillä hän on syntyperältään osaksi suomalainen ja osaksi kanadalaisitalialainen. Jamie ymmärtää suomenkieltä, mutta ei itse puhu sitä. Saamme kuulla hänen luentonsa englanninkielisenä.

Jamie puhui pajalaisille paljon mm. siitä miten kannattaa opetella ja harjoitella esim. esiintymistä ja muitakin taiteen aloja. Hänestä kannattaa aina mennä katsomaan muiden tekemisiä, ottaa oppia heiltä ja esitellä itsensä rohkeasti muille. Kyllä lahjakkuus huomataan aina ja näin voi päästä näyttämään kykynsä. Kilpailu kaikilla taiteen alueilla on toki kovaa, niin myös stand up-taiteen alueella. Saattaa mennä vuosia ennen kuin saat tekemisestäsi kunnon korvauksen. Jamie kertoo, että noin kuuden minuutin mikkikeikasta voi saada ensin vain kaljatuopin palkkioksi. No sehän ei tietenkään pitemmän päälle ole hyvästä. Jamie mainitsee muutamia työllään toimeentulevia ja hienoja stand up -esiintyjiä kuten Ismo Leikola ja Riku Nieminen. Lisäksi hän kertoo saaneensa tukea ja on paljon myös oppinut Ali Jahangirlta. Nykyään Jamiella itselläänkin on jo mukavasti keikkoja.

Jamie neuvoo nuoria olemaan kärsivällinen ja määrätietoinen kaikessa mitä tekee. Komedian tekeminen on jatkuvaa prosessia. Kaikkea on harjoiteltava, harjoiteltava ja taas harjoiteltava. Jamie neuvoo nuoria olemaan oma itsensä. Hän vitsailee omista kokemuksistaan, mutta sen lisäksi hän ammentaa politiikasta ja uutisista, ottaa tehdessään riskejä eikä pyytele keneltäkään anteeksi materiaaliaan. Hän esittää uusia juttujaan kaverilleen ja läheisilleen ennen kun vie ne lavalle. Kuuntelee kritiikkiä ja ottaa parannusehdotuksia vastaan, mutta pitää silti oman päänsä. Sillä lopulta hänhän siellä lavalla on sitä juttua kuitenkin kertomassa. Omana itsenään.

Mediakylpylän nuoret kysyivät, että onko yleisössä koskaan ilkeitä huutelijoita ja kuinka Jamie käsittelee tätä puolta esiintyessään. Jamie kertoo, että ”suuressa maailmassa” näitä huutelijoita on paljon ja esim. Hartwall Areenalla erään kansainvälisen artistin esityksen alussa yleisölle oli kerrottu pitkä lista siitä mitä he eivät saisi tehdä esityksen aikana. Tosiasiassa Suomessa klubeilla ei ole onneksi paljoa häirikköjä, jotka yrittäisivät pilata esityksiä. Meillä yleensä muu yleisö hiljentää huutelevat tapaukset melko nopeasti. Jos häiriköitä on, Jamie joskus ohittaa heidän reaktionsa ja joskus taas käyttää niitä esityksessään hyväkseen.

Jamie kirjoittaa omat juttunsa, kuten moni muukin esiintyjä. Mutta esityksissä on myös paljon improvisaatiota. Kuinka sitten huomaa, että jutut toimivat? Jamie sanoo, sen olevan vain semmoinen tunne, että ns. pelittää. Sitä on vain kokeiltava juttuja yleisön edessä ja muutettava jos ei toimi. Yleensä jo viimeistään kolmannella kerralla tajuaa jos jutun näkökulma tai jokin nyanssi ei toimi. Jamie vertaa esitysten tekemistä ja muuttumista ruuanlaittoon: improvisoit joskus enemmän ja joskus teet reseptin mukaan. Kun esiintyy samoissa paikoissa, on selvä, että juttuista on muutettava vähintään ainakin 70 – 80 %. Jamie yrittää siksi uusia jatkuvasti juttujensa sisältöjä. Ihmisethän maksavat, siitä että hän on hauska ja Jamie haluaa antaa yleisölleen siihen mahdollisuuden. Lisäksi on turha mennä kertomaan ihmisille sellaisesta, josta he jo tietävät ja siksi esim. Turun Pride -tapahtumassa hän esittää juttujaan erilaisesta näkökulmasta kuin esim. Käpylän kylätilassa. On luonnollista ottaa yleisö huomioon.

Kullervonkadun Mediakylpylän nuoret kyselivät aktiivisesti Jamielta ja meitä kaikkia nauratti hänen hauska luentonsa kiinnostavasta aiheesta sekä luennon lopussa improvisoitu lyhyt stand up -esitys. Kannattaa seurata mitä stand up -rintamalla tapahtuu. Joskus on hyvä saada nauraa muiden kanssa yhdessä.

www.suomenstandupclub.fi

 www.kumpulankylatila.fi

www.naurunpaikka.fi

Lue lisää sukupuolten moninaisuudesta ja seksuaalisesta tasa-arvosta www.seta.fi

About the author: Atte Valontaival

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.