Projekti sai alkunsa kun ohjaajamme Atte kysyi mitä haluaisimme tehdä tai oppia ja koko ryhmämme sanoivat yhteistuumin säveltämisen ja oman äänityön koostamisen. Päätimme yhteiseksi projektiksemme oman äänityön teon, jonka aiheena oli käsi. Teoksen maksimi pituudeksi määrättiin 6 minuuttia ja dead-line määritettiin 3 viikon päähän.

Projekti sai alkunsa ja kaikki rupesivat hommiin omatoimisesti. Työskentelimme luokassa koneiden ääressä ja osa äänityksistä tapahtui Särössä. Jokainen oli tyytyväinen omaan suoritukseensa ja teokseensa.

Artikkelin lopussa on vielä potpuri kolmen pajalaisen biiseistä.

Antti:  Aluksi säästin aikaa sillä, että olin tehnyt kaikki äänitykset vokaaleja lukuunottamatta jo kotona. Biisini oli siis ns. “valmis” jo aloitettaessa. Tästä syystä oli mahdoton pitäytyä annetussa kestorajassa, sillä kokonaissävellys oli jo tehtynä, eikä siitä voinut leikata mitään.  Jäipähän siitä pajallekin hommaa kun piti laulut vetää narulle ja sitten se kaikkien lempihomma, eli miksaus. Lyriikat kirjoitin n. viidessä minuutissa muutaman valmiin fraasin pohjalta. “Käsi” esiintyy lyrikaalisena teemana ja sen voi kukin käsittää (no pun intended) haluamallaan tavalla. Eli aika dadaa lopulta, mutta ihan hyvää dadaa. Deadlineen mennessä sain kaikki 18 raitaa kuulostamaan keskenään jokseenkin edustavalta ja lopputulokseen olen ihan tyytyväinen. Ryhmänohjaajan pointtereilla sain oikeastaan “urani” parasta soundia ja uutta puhtia motivaatio-osastolle.

4,5/5 Tekisin uudelleen.

Jimi: Tein grindibiisin koska olen kuunnellut kyseistä genreä jo kauan ja jotain grindisävellys-räpellyksiä tehty serkun kanssa aikoinaan. Biisi säveltäminen oli aika helppoa ja kitara/basso äänitykset sujui suht mutkattomasti. Miksaus onnistu ihan ok ja editointiin sai kyllä kulumaan hieman aikaa. Lyriikat syntyi n. tunnin aikana ja voksut äänitettiin melkeen samantien. Koko prosessi sujui hyvin ja lopputulos oli ihan ok.

Kerttu:  Aiheesta “käsi” oli helppo lähteä kirjoittamaan biisiä. Mielessäni oli pyörinyt jo aika juustoiset aiheet ja lyriikat, joihin oli helppo liittää kyseinen sana.

Ensimmäisen viikon ajan kirjoittelin lyriikoita ja keksin melodiaa, jonka jälkeen etsin oikeat soinnut. Tämän jälkeen äänitin ukuleleraidat ja pääsin ekaa kertaa säätämään kunnolla ProToolsilla. Vokaalien äänittäminen oli hieman turhauttavampaa, sillä perfektionistina poistelin raitoja monta kertaa. Lopulta kun biisi oli äänitetty, turhauduin siihen lopullisesti ja jouduin lähtemään kävelylle selvittämään päätäni. Mutta palatessani luokkaan Atte vaikutti olevan vilpittömän innoissaan biisistä, joka antoi lisäpuhtia. Miksaaminen oli hankalaa, mutta mielestäni opin jonkin verran siitäkin. Olen semityytyväinen lopputulokseen, mutta mielelläni jatkaisin biisin kanssa työskentelyä myöhemminkin.

Iris:  Aloittaessani KÄSI-projektia minulla oli jo valmiina selkeä visio minkä soundista musiikkia halusin tehdä äänituotokseeni. Minulla oli hiukan vaikeuksia tarkemmin melodian löytämisessä, mutta parin viikon epävarman luovuudettoman ajan jälkeen, sain pääidean tuotokseeni. Kappale on melankolinen, kuvaten että pimeimmistäkin ajoista voi löytää toivon.

Jerry:  Kaikki alkoi muutaman viikon suunnittelulla, jonka jälkeen aloin tekemään kyseistä kappaletta. Mietin tyylilajia ja päädyin tekemään southern beatbox hässäkkää. Kitara on ainoa instrumentti joka on soitettu muut on suustani. Mielestäni onnistuin hyvin.

Käsi -biisien potpurri