Biisiprojekti

Kouluttajamme oli poissa, joten sijaisemme teetti meille biisiprojektin. Jakauduimme kolmeen ryhmään ja jokainen ryhmä teki yhden biisin, jonka sijaisemme sitten masteroi.

Aksu, Pekka, Johannes

Pekka sävelsi intron, jonka pohjalta Aksu jatkoi biisin sävellystyön loppuun asti. Johannes täytti biisiä keyboardilla. Midi-instrumenteiksi valikoitui saksofoni, urut ja sähköpiano. Mikitimme rumpusetin, jonka raidat äänitimme kolmella otolla. Aksu soitti rumpuraidat, bassoraidat ja osan kitararaidoista. Pekka sai soolo-osuuden kitaralle.

Äänityksen jälkeen oli miksaus ja masterointi. Miksausosuuden hoiti Johannes ja Pekka ohjaajan avustuksella. Masteroinnin hoiti ohjaaja. Biisiprojekti kesti kolme päivää. Ensimmäinen päivä sisälsi säveltämisen, toinen äänityksen ja miksauksen. Kolmannen päivän aamu oli vielä miksausta ja iltapäivällä hoitui masterointi.

Eero, Jesse, Elias

Eero ja Elias fiilistelivät särössä ja saivat nopeasti sointukulun väsättyä, jonka jälkeen biisin tunnelma oli selkeä, äänitimme kitarariffin, jonka jälkeen teimme rummut. Huomasimme että biisi kuulosti tyhjältä yhdellä kitaralla, joten äänitimme toisen melodiakitaran. Intro kuulosti hyvältä ja koitettiin keksiä biisille jatkoa, mutta ei oikein saatu mitään mikä olisi tehny introlle oikeutta. Päädyimme käyttämään taikarumpua joka antoi syvyyttä biisille. Aikaa ei ollut loputtomasti, joten päädyttiin muokkaamaan introsta kokonainen biisi, ja se tuntui myös hyvältä vaihtoehdolta siksi, koska tykkäsimme intron melodiasta ja halusimme sen jatkuvan koko biisin ajan. Tykätään lopputuloksesta ja prosessi oli alusta loppuun hauska.

Hese, Denys

Ensimmäisenä päivänä Hese sävelsi intron, säkeistön ja kertosäkeen, sekä äänitti niistä demon kahdella kitararaidalla. Demo siirrettiin Denyksen koneelle, jotta hän pystyi tekemään rummut siihen. Toisena päivänä Hese lisäsi kappaleeseen vielä kertosäkeitä edeltävät osiot, sekä outron. Yritimme äänittää kitarat särössä, mutta vahvari ei toiminut kunnolla, joten lopullisen version kitaraäänitykset hoidettiin myöskin äänikortin kautta vartissa. Saatuamme rumpu- ja kitararaidat samaan projektiin, Hese äänitti myös basson kappaleeseen.

Kolmannen päivän aamu meni vielä rumpuja ja kitaraefektejä säätäessä, joten miksaukselle jäi aikaa vain noin puoli tuntia. Iltapäivällä tilapäinen ohjaajamme masteroi teokset.