Kevään 2023 Radiojaksossa pohdimme radiosisältöteoksen formaattia. Pöydällä oli audiodraamaa, sekä muutamia ideoita radiodokumenttiin. Päädyimme lopulta tekemään dokumenttia, joka keskittyisi työn merkitykseen ja arvoon.

Alkusuunnittelun jälkeen aloimme ottaa yhteyttä ”paskaduunia” tekeviin ihmisiin, jotka oletettavasti kuitenkin ovat valinneet tehdä kyseistä työtä ja löytävät siitä jotain joka saa heidät pysymään alallaan. Onnistuimme saamaan dokumenttiin sopivat anonyymit haastattelut siivoojalta, roskakuskilta, rekkakuskilta sekä lähihoitajalta. Nämä haastattelut päätyivät olemaan leijonanosa materiaalistamme.

Henkilöhaastattelujen lisäksi teimme myös katuhaastatteluja, joista saatiin hyvää materiaalia muun muassa dokkarin introon.

Kun materiaalia alkoi kertyä, alettiin tekemään alustavaa suunnitelmaa siitä minkälaisen draamankaaren haluaisimme luoda ja mitä haluaisimme kertoa dokkarilla. Sitten alkoi pitkä editointiprosessi. Jakauduttiin ryhmiin työstämään dokkarin eri palasia, introa, negatiivista puolta ja positiivista puolta. Vasta materiaalia editoitaessa alkoi oikeasti löytyä draamankaari mikä tuntui järkevältä, siispä alustavat suunnitelmat menivät useampaankin kertaan uusiksi. Editoinnin ohella tehtiin myös ambiensseja, foley ääniä, intromusiikkia ja etsittiin vielä lisämateriaalia esim. Ylen uutisklipeistä.

Kun kaikki ryhmät olivat saaneet osionsa valmiiksi alettiin kuunnella niitä yhdessä ja tekemään tarvittavia muokkauksia ja lisäyksiä, lopulta liittäen ne yhteen valmiiksi kokonaisuudeksi. Työlään editoinnin päätteeksi lopulta radiodokumentti oli valmis julkaistavaksi juuri kesän kynnyksellä!

Tekemisen arvo

Mediakylpylän kevään 2023 Radiodokumentissa pohditaan tekemisen ja työn arvoa sekä yhteiskunnan, että yksilön näkökulmista. Ääneen pääsevät raskaan työn alipalkatut sankarit, kuin sekalaiset kadun tallaajatkin. Mikä tekee työstä arvokasta sen tekijälle? Entä yhteiskunnalle? Mikä määrittää minkä näemme paskatyönä? Minkä taas tavoiteltavan arvokkaana?

Mediakylpylä – Tekemisen arvo (Radiodokumentti 2023)

Työryhmä

Emma Huuhtanen
Hemmi Luukko
Immu Tolppanen
Kuu Almusa
Leonard Almeria
Leo Rawstorne
Toni Kuusisto
Niilo Pajuoja

Vastaava tuottaja Atte Sadesuo

Uutisklipit: YLE radio- ja TV uutiset
Alexander Stubb -parodian alkuperäinen materiaali: Kokoomuksen Vimeo