Produktio alkoi tammikuun alkupuolella Helsingin mediakylpylän ääniryhmän toimesta. Ajatus tuottaa radiodokumentti syntyi ryhmän yhteisestä halusta tehdä äänestä kertova teos, jossa musiikki oli kaikkia yhdistävä tekijä. Yhteisen tavoitteen hahmotuttua ryhmä pyrki tuottamaan vaaditut äänet dokumenttia varten. Tämä alkoi haastattelemalla musiikin sekä äänen parissa työskenteleviä ammattilaisia kuin myös harrastajia. Äänet eivät suinkaan rajoittuneet vain puheeseen, vaan myös taustaääniä nauhoitettiin muun muassa Sipoonkorvesta.

Materiaalien karttuessa ääntä aloitettiin leikkaamaan ja järjestelemään leikepöydällä, jotta voitiin hahmotella järkevää narratiivista tarinaa. Haastattelun dramaturgiaa varten aloitettiin säveltämään musiikkia, joka asettaisi tunnelman ja kuljettaisi dokumenttia eteenpäin. Tämän lisäksi rakennettiin myös äänimaisemia niin nauhotetuilla leikkeillä kuin myös internetistä lainatuilla äänillä. Rakenteen jäsentäminen haastattelujen ja yhä kehittyvän musiikin parissa oli ehkä suurin este, sillä siinä ei ollut vain monta liikkuvaa ja muovautuvaa osaa, mutta se haastoi myös koko ryhmän luovuutta tuottaa kiehtova ja rationaalinen kokonaisuus.

Tuotannon lähestyessä loppuaan projekti astui miksaukseen, jonka ohella selvitettiin tuotteen lakisääteisiä asioita; ketä on haastateltu, onko kaikkien äänien lisenssit kunnossa ja mihin valmis tuote sitten jaetaan levitykseen.

Projekti oli monimuotoinen. Sitä tehdessä päästiin perehtymään molempiin äänen ja musiikin tuottamiseen. Aina natiivien äänien nauhottamisesta musiikin akustiseen sekä koneelliseen tuottamiseen. Näitä käsitellessä monet ammattiohjelmat ovat tulleet tutuksi. Dokumetin tuottaminen rasitti myös kaikkien tekijöittensä luovuutta, sillä jokaisen raidan ja leikkeen kanssa tuli miettiä, miten se vaikuttaa projektin kokonaiskuvaan ja sen sulavaan kulkuun. Kokonaisuudessaan projekti on ollut antoisa, sillä se on opettanut paljon tästä työnalasta ja se toimii näytetyönä erinomaisesti.

Samuel Vitikainen (Tuottaja) ja Rasmus Lehtosaari (työryhmän jäsen)

Äänen sävyt

Mitä ääni on? Entä musiikki? Kuinka subjektiivista on äänen aistiminen? Missä menee melun raja ja mitä hiljaisuus tarkoittaa?

Stadinammattiopiston Mediakylpylän tuottama radiodokumentti kuljettaa kuulijansa pohtimaan ihmisen suhdetta musiikkiin ja ääneen sekä kuluttajan, että alan ammattilaisen näkökulmasta, tarkastelemaan ääniyliherkkyyttä, hiljaisuuden olemusta sekä metelin haittavaikutuksia. Noin tunnin mittaisessa musiikin siivittämässä dokumentissa ajatuksiaan on jakamassa suomen musiikkiteollisuuden ammattilaisia, muunmuassa Teoston puheenjohtaja & muusikko Kim Kuusi, laulaja-lauluntekijä Yona, muusikko-tuottaja Tero Holopainen, äänimaisemataiteilija Lauri Hallikainen, tutkija Outi Ampuja, ääniyliherkkyydestä kärsiviä ihmisiä sekä paljon muita.

Työryhmä:
(Äänitys, suunnittelu, leikkaus, miksaus, masterointi, musiikit, äänimaisema)

Juuli Salo (tuottaja)
Samuel Vitikainen (tuottaja)
Karoliina Kushnereva
Rasmus Lehtosaari
Antti Kumpulainen
Leevi Kulmakorpi
Konstantin Loginov
Tim Andersén
Mikael Ahtola
Ella Väisänen
Topi Koivisto
Aino Rostedt
Aaro Arvola
Elina Ranta
Eino Jokipii
Jon Karesti