Projektiin perehtyminen startattiin valitsemalla miksaajat. He aloittivat opettelemaan Digicon SD-9 softan parissa. Muut tulisivat olemaan sitten mikityksestä ja lavatekniikasta vastuussa. Lavatekniikan puolella perehtyminen aloiteltiin opettelemaan tunnistamaan nettihauilla ja konkreettisesti minkä tyyppisiä mikkejä on olemassa, mihin niitä käytetään sekä miten niitä asetellaan. Tutkimme eri artistien esimerkkejä teknisistä raidereista. Opettelimme, millaisia lavakartat ovat ja miten lukea kanavalistaa. Teimme harjoituksena edellisen vuoden joulujuhlan tekniikan. Myöhemmin teimme myös harjoituskokoamisia eli kuinka pitkään menee koota tarvittavat mikitykset patchaukseen ja soundcheckiin saakka.

Huhtikuun alussa kävimme Malmitalolla harjoittelemassa sekä miksausta että mikitystä. Teimme soundcheckiä, varmistaen miten mikit pelaavat kussakin instrumentissa. Apuna meillä siellä oli miksaajille talon äänimies Antti.

Kevätjuhlaan, jonka lavatekniikkaa hallinoimme, oli luvassa kaksi ohjelmaa. Kun saimme tietoon Kulttuuritalon tarjolla olevat lavatarpeistot, aloimme miettiä, mikä mikki kuhunkin elementtiin olisi sopivin tilaisuuteen. Teimme kanavalistan, johon sisälsimme esimerkillisesti ja tarkasti kaikki oleellinen tieto. Mihin mikkeihin miksaaja tarvitsee värikoodaukset, mitkä mikit taas vaatii phantom(+48V) -virran? Oleellista oli tietää, mihin kaivoon ja monitoriin on järkevin sijoittaa liitäntä kyseessä olevasta mikistä tai di-boksista. Päätimme myös kanavalistaan alustavat vastuualueet kaikille, vaikkakin ne tietenkin joustivat tapahtuma-aikana tarpeen vaatiessa.

H-hetkenpäivänä olimme Kulttuuritalolla klo 8:00. Ensimmäinen juhla Palve:lle alkoi klo 10:00, joka sisältönä oli yksinkertaisempi; ei niin paljon siirrettäviä osia, mikä oli lavatekniikan ja mikityksen kannalta helpompi. Toinen juhla Brygga:lle alkoi 13:00. Heidän juhlassa oli soolo- ja tanssiesityksiä, joten lava täytyi saada ylimääräisistä tarpeistoista nopeasti pois. Toiveena oli myös yhdistää juhlaan video- ja musiikkimateriaalia esityksien lomaan, editoimalla ja hiomalla ne sopiviksi. Esim. eräs sooloaristi esitti Celine Dionin My Heart Will Go On:n, ja taustalla oleva videomateriaali täytyi saada kestämään vielä esityksenkin jälkeen, eli loopattiin se sopivaksi.

Haasteeksi koitui kuoron mikitys. Meillä ei ollut aikaa ja mahdollisuutta tehdä soundcheckiä kuoron kanssa, kun kuoro ei ollut silloin paikalla. H-hetkenä mikkejä oli ajettu liikaa monitoreihin, ja ääni lähti kiertämään. Kyse oli kuitenkin hienosäädöstä, ja tekemällä oppii! Kommunikointi ja yhteistyö on hyvin tärkeässä roolissa projektissa, joten käytimme radiopuhelimia apuna miksauspöydälle kommunikoidessa. Lintsiltä saatiin kuitenkin kuulumisia..

Kivaa kesäaikaa! Kiitos projektin yhteistyökumppaneille!

Roolit proggikses:

  • Miksaajat: Jesse ja Elias Martinoff
  • Lavatekniikan ja mikityksen vastuut: Kaspian Koivunen, Johannes Kärkkäinen, Panu Kinnunen, Kiia Eskelinen, Noa Aronen sekä Pekka Säynäväjärvi
  • Videoiden ja äänten ajo: Pekka Säynäväjärvi

 @kulttuuritalo

 @kulttuuritalo

@malmitalo