Suomen Punainen Risti päätti uudistaa heidän nuorten turvatalojen nettisivua ja visuaalista ilmettä, joten he tilasivat Mediakylpylän nuorilta videon. He halusivat samalla antaa joukolle nuoria mahdollisuuden tehdä videoita eri nuorten turvatalon toiminnasta. Kävimme SPR:n pisteellä alkubriiffissä tammikuun lopussa. Siellä saimme tietoa turvataloista sekä saimme valita aiheemme mistä teemme videon. Vaihtoehtoina olivat tilapäinen majoitus, keskusteluapu, unirytmitys, ja tukea itsenäistymiseen. Valitsimme aiheeksi tilapäisen majoituksen.

Seuraava vaihe projektissa oli vierailu SPR:n tilapäisen majoituksen tiloissa. Saimme paljon tietoa ja ideoita vierailun aikana. Päätimme tilojen esittelyn jälkeen tehdä kolmessa tiimissä kolme erilaista käsikirjoitusta, jotka esittelisimme SPR:lle.

Ryhmä 1:n idea oli rakentaa video kolmen eri ikäisen nuoren ympärille. Video ensin näyttäisi nuorien arkea, sitten tulisi jonkinlainen konflikti, jonka vuoksi he tarvitsisivat majoitusta. Lopuksi kolme nuorta kohtaisivat turvatalolla ja video loppuisi siihen. Tässä videossa ei olisi kuulunut olla kauheasti dialogia, vaan musiikin tuli olla äänellisesti pääosassa. Sekä videon ei kuulunut olla niin informatiivinen kuin mielikuvia luova.

Ryhmä 2 teki mainostyylisen video idean missä aluksi nuoria näkyisi arkisissa tilanteissa ja sitten kuvaan tulisi nopealla vauhdilla monien nuorien kasvoja peräkkäin ja video loppuisi turvatalo logoon.

Ryhmä 3 suunnitteli idean missä teatterilavalla olisi rakennettu koti kuin teatterissa ja siinä olisi korttitalo mikä kaatuisi minkä jälkeen kaikki rupeaisi menemään pieleen. Lopuksi nuori päätyisi turvataloon ja video loppuisi kuvan zoomatessa ulos turvatalon ovelta. Videon ideana oli olla täynnä symboliikkaa.

Seuraavassa SPR tapaamisessa helmikuussa esittelimme kaikki ideat ja saimme palautetta käsikirjoituksista. SPR valitsivat ensimmäisen ryhmän video idean ja sitä lähdettiin sitten hiomaan ja parantelemaan ennen toteuttamista. Pienien uudelleenkirjoituksien jälkeen projekti pääsi jatkumaan roolien jakoon ja sitten alkutuotannon aloittamiseen.

Roolien jaon jälkeen alkutuotanto rupesi kiireisesti vauhtiin. Koko ryhmän voimin etsittiin näyttelijöitä ja kuvauspaikkoja. Sen lisäksi kuvakäsikirjoitusta aloitettiin valmistelemaan kuvauksia varten. Sitä mukaan, kun sopivia näyttelijöitä ja kuvauspaikkoja tuli vastaan niin kyseltiin SPR:ltä varmistuksia projektin jatkoa varten. Varmistuksien saatua jatkoimme seuraavaan vaiheeseen eli kuvauksiin.

Kuvaukset alkoivat maaliskuun lopussa ja kuvauspäiviä oli kokonaisuudessaan viisi. Pyrimme kuvaamaan yhden nuoren tarinan yleensä yhtenä päivänä ja yksi yhteiskuvaus päivä. Viimeiset kuvaukset olivat SPR:n tilapäisen majoituksen tiloissa, jonka oli huima lopetus kuvauksille.

Projekti pääsi viimeiseen vaiheeseen eli jälkituotantoon. Aluksi raakaleikkaaja katsoi kaikki materiaalit läpi ja valitsi parhaat kohtaukset ja aloitti raakaeditoinnin. Saatuaan raakaeditoinnin valmiiksi ja jatkoi matkaa editoijalle. Sekä yhdelle pajalaiselle, joka halusi harjoitella editointia, josta tuli sitten loppujen lopuksi virallinen versio pienen hiomisen jälkeen. Värimäärittelyä ja ääniä vailla oleva versio lähetettiin SPR:lle, jotta he katsovat minkälainen video on tulossa. Saimme palautetta ja muutos toivomuksia, jotka toteutimme. Ja projekti jatkoi värimäärittelyyn.

Kuitenkin tässä kohtaa osan alussa olleiden pajalaisten paja aika loppui ja projektiin tuli muutama ongelma. Saimme muutama uutta innokasta tiimin jäsentä, jotka toivat omaa panostaan projektiin. Valitettavasti äänistä vastuussa oleva henkilön paja jakso loppui eikä hän kerennyt tekemään ääniä. Joten pyysimme ääniryhmästä apua äänien kanssa ja he ylittivät itsensä ja saattoivat projektin loppuun. Lähetimme videon SPR:lle ja teimme vielä viimeiset hiomiset ennen kuin video oli täysin valmis.

Pidimme ensi-illan Mediakylpylässä 15.5. Katsoimme yhdessä valmiin videon ja saimme palautetta ja kommentteja videosta SPR:ltä. Kaikki projektiin osallistuneet saivat todistukset ja otimme lopuksi ryhmäkuvan.

Työryhmä

Ohjaaja:

 

Oscar Mäkelä

Käsikirjoitus:

Oscar Mäkelä

Sara Hietala

Monica Tuomi

Jegor Tammilahti

Kuvaussihteerit:

Sara Hietala

Mariama Jabai

Alkutuotanto:

Sara Hietala

Mariama Jabai

Kuvaajat:

Oscar Mäkelä

Simo Tossavainen

Shuieb Dahir

Puvustus:

Isa Hänninen

Valasijat:

 

Eero Sumelahti

Dima Parker

Deniz Guler

Heta Pihjalaniemi

Annika Haapaniemi

Lavastajat:

Heta Pihjalaniemi

Sara Hietala

Mariama Jabai

Äänet:

Sami Alyasin

Jakov Saukkonen 

Daniel Mannfors

Leikkaajat:

Raakaleikkaus: Sara Hietala

Kokonaisuus: Heta Pihlajaniemi

Viimeistely: Sara Hietala ja Eero Sumelahti

Värimäärittely:

 

Sara Hietala

Animaatio:

Daniel Vitikainen

Heta Pihlajaniemi

Näyttelijät:

Deniz Guler

Isa Hänninen

Saima Haapasalo

Matti Kokkonen

Heta Pihlajaniemi

Esko Mäkelä

Dora Hytönen

Satu Haapanen

Kari Karlsten

Anne-Maria Pitkänen

Ääninäyttelijät:

Sohvi Rautakangas

Matti Heikkilä